Situació 8. Eugenèsies en joc: esports, arts i pensament crític

Programa d'aprenentatge i recerca col·lectives

(crear) Situacions
Del 9 de juliol al 18 de juliol de 2025

Preinscripció: del 13 de maig a l’1 de juny de 2025

(crear) Situacions: art i pensament participatius

El programa “Eugenèsies en joc: esports, arts i pensament crític”, que acompanya el cicle expositiu CITISSIMUM ALTISSIMUM FORTISSIMUM, generarà una sèrie de contextos i situacions d’aprenentatge sobre la pràctica curatorial des de dues línies d’abordatge que s’entrecreuen.
 

D’una banda, tenint en compte alguns conceptes centrals que l’exposició pretén posar en joc, revisarem els llegats tecnoracials del pensament eugenèsic i la manera com, a través de l’esport, abordats des de l’art i enfocaments crítics, es poden afrontar problemes com la raça, el racisme, el capacitisme, el blanquejament de la nació, la higienització de l’espai urbà i les normes de gènere que impregnen les estructures i institucions modernes.

De l’altra banda, recolzades en les tradicions i epistemologies de les arts d’autodefensa anticolonials i transfeministes, exercitarem formes de desafiar lògiques classificatòries, estètiques, mètriques i pulsions capitalistes de competitivitat i espectacle que travessen les societats contemporànies. En definitiva, ens preguntarem col·lectivament: Què implica desmantellar aquestes lògiques? Quines tècniques del cos i de la crítica, quines pràctiques, espais i comunitats hauríem de crear per contestar al paradigma de l’esport i de l’art d’alta competició que s’imposa com a model aspiracional?
 

Programa

 

El programa comptarà amb intercanvis amb l’equip curatorial, artistes involucrades en el cicle expositiu i educadores del centre. Es desenvoluparà mitjançant una sèrie de tallers i xerrades amb investigadores provinents de diversos camps, artistes residents del Centre d’Arts Santa Mònica i convidades especials.

  • Sessions obertes amb pensadores i activistes. Helen Torres, Youssef Ouled i Heidi Ramírez mostraran i compartiran perspectives crítiques sobre l’esport des de diferents sabers i llenguatges: els estudis de ciència i tecnologia, el pensament antiracista i la fotografia.
  • Sessions amb curadores, artistes participants i convidades especials del cicle expositiu. En aquestes sessions, acompanyades d’algunes convidades especials, es proposarà un diàleg crític per desentranyar i contrastar les nocions de partida de l’exposició, el seu desplegament i la recepció dels diversos públics.
  • Sessions de joc i experimentació. Explorarem maneres de trencar amb el paradigma de la competició i experimentarem amb tècniques del cos i de l’autodefensa anticolonial i transfeminista.
  • Agenda cultural. En algunes sessions, el programa dialogarà amb propostes i projectes d’altres espais a Barcelona.
     

Programa coordinat per:

Anyely Marín Cisneros. Doctora en Història de la Ciència. Investiga en l’encreuament de les polítiques del cos i la ciència; dinamitza espais de formació sobre metodologies descolonials, feminismes negres i estratègies antiracistes.

David Yubraham Sánchez. Sociòleg, gestor i mediador cultural. Ha format part de diverses iniciatives culturals, artístiques, de recerca, formació i comunicació des de perspectives i pedagogies antiracistes i de les dissidències sexuals i de gènere.

 

A qui s'adreça?
 

El programa està pensat per a persones que tenen interès en les pràctiques artístiques i els processos amb què s’impliquen: curadories, mediacions, cicles expositius, producció, pedagogies crítiques i activismes. L’objectiu és el d’activar comunitats situades de recerca i aprenentatge.

Les places són limitades. No hi ha cap requisit d’edat, ni de titulació prèvia, tampoc de currículum. Per això es valorarà l’interès i el compromís amb aquesta proposta i amb la comunitat implicada.

Informació general

Del 9 de juliol al 18 de juliol de 2025 (8 sessions)

De 17:00 h a 20:00 h (24 hores lectives)

HORARI

Català i castellà.

Puntualment en anglès amb traducció simultània o consecutiva

IDIOMES

Presencial

MODALITAT

Santa Mònica

LLOC

63 € – General

42 € - Estudiants, desocupats/es, persones amb una discapacitat legalment reconeguda, títol de família nombrosa o monoparental, menors de 30 anys, majors de 65 anys i titulars del carnet de la xarxa de biblioteques públiques.

(amb preu sense sessió els dilluns)

PREU

Per sol·licitar la inscripció cal emplenar el  formulari de preinscripció.

Un cop finalitzat el termini de preinscripció totes les persones preinscrites rebran un correu electrònic en què se’ls comunicarà si estan acceptades, no acceptades o en llista d’espera. Les persones que hagin estat admeses caldrà que efectuïn el pagament de la reserva de plaça i aportin l’acreditació necessària per al descompte.

Període de preinscripcions: del 13 de maig a l’1 de juny de 2025.

INSCRIPCIONS

Per a qualsevol dubte o més informació podeu escriure a santamonica@gencat.cat

(crear) Situacions: art i pensament participatius

Cada quatre mesos, el centre d’arts Santa Mònica desenvolupa un cicle expositiu mitjançant processos de creació col·lectius. Aquests processos estan impulsats per una pràctica curatorial propera i radical, entesa com una forma d’acompanyament i d’atenció. Mitjançant aquest exercici de desjerarquia institucional, el nou Santa Mònica abraça metodologies que fomenten situacions diverses de participació horitzontal.

En aquesta mateixa línia, (crear) Situacions ofereix un context d’aprenentatge i recerca col·lectives que analitza des de l’interior els cicles expositius i els seus processos de creació i, al seu torn, genera noves situacions per aproximar-s'hi. Una eina pensada per a comprendre i impregnar-se d’aquestes metodologies des de les seves entranyes.

Amb aquest programa, el Santa Mònica obre les portes a persones interessades en les pràctiques artístiques i en la configuració d’aquests processos expositius, des de la cocreació conjunta i situada amb curadores, artistes i altres agents implicats. Es proposa interpretar i reactivar situacions diverses dins del dispositiu expositiu.

El títol (crear) Situacions s’inspira en plantejaments que desplacen el model que estableix un joc entre “autor, obra i públic”, heretat de la modernitat i encara molt present en els nostres imaginaris compartits. Així, el caràcter d’implicació col·lectiva no només impregna cadascun dels cicles expositius del Santa Mònica, sinó que també vol ser  vehicle d’aquest programa, amb l’objectiu d’activar el pensament i la investigació artístiques des d’una construcció comuna i compromesa amb la nostra realitat present. És per això que el programa vol desbordar també el Santa Mònica tot establint connexions amb altres propostes culturals de la ciutat de Barcelona.