Pausa-cafè

Una conferència performativa per generar diàleg i reflexió al voltant del consum de cafè
Prototip
Performance | Conferència | Gastronomia | Pensament crític | Comunitat

Resum
 

De què parlem quan prenem un cafè? Pausa-cafè aprofita aquestes pauses espontànies per generar diàleg i reflexió sobre el consum de cafè i les relacions socials, culturals i econòmiques que se’n deriven.

El prototip consisteix a acompanyar les pauses —siguin espontànies o proposades— d’una breu conferència performativa sobre temes com la història del cafè, la seva composició o la seva relació amb el món del treball, i a oferir formularis a les persones assistents sobre el consum que en fan. En acabar, mentre es pren el cafè, es revisen aquestes respostes conjuntament i es fa un col·loqui. 

El cafè és un estimulant molt integrat en el nostre dia a dia que ens permet augmentar l’energia, el rendiment i la capacitat de concentració per respondre a les elevades demandes de productivitat. Aquest prototip vol investigar el cafè des d’aquesta òptica, incloent-hi aspectes històrics, sociològics, científics i artístics, fent-ho també des d’un format multisensorial i distès que faciliti la relació entre les persones.

Pausa-cafè
busca, així mateix, aprofitar els espais existents de consum de cafè dins del Santa Mònica i intervenir-hi des de l’acció artística, a fi de transformar situacions funcionals de la jornada laboral i les relacions de treball en un espai d’acció creativa. 

ANTECEDENTS

- Un grup de persones que vulguin participar en la iniciativa.

- Un espai tranquil amb taules i cadires.

- Els estris culinaris que es consideri adequats (i que permeti l’espai escollit): des de cafeteres elèctriques fins a plaques de calor, bullidors d’aigua o llet, escumadores, termos, tasses, etc.

- Els materials que es considerin necessaris per a la presentació performativa: ordinador portàtil, projector, pantalla, altaveus, microfonia, etc.

- Opcional: aliments complementaris per acompanyar el cafè, com ara galetes. 

INGREDIENTS

1. Feu recerca sobre el cafè des de diferents òptiques on vulgueu incidir.

2. Cerqueu imatges, vídeos i altres materials que us serveixin per acompanyar la recerca, i creeu una presentació visual. 

3. En paral·lel, desenvolupeu un guió per a les accions que voleu proposar.

4. Prepareu tot el que necessitareu per a les accions: màquina de cafè, baristes professionals (si escau), un espai tranquil, una taula, cadires, un suport per als materials de presentació, etc.

5. Prepareu els qüestionaris que voleu que responguin els assistents. Plantegeu-vos quines informacions voleu extreure’n.

PASSOS

Aquest prototip ha estat pensat al voltant del cafè, però pot ser adaptable al consum d’altres aliments. És important, però, que es mantingui la voluntat d’apropament i que la part de divulgació vagi sempre acompanyada d’una degustació informal que s’allunyi de convencions acadèmiques i que permeti tastar l’aliment en aquell mateix moment. 

En alguns contextos, com ara institucions, també pot servir perquè el personal del centre (com ara els treballadors de l’espai de cafeteria o restaurant) siguin tinguts en compte com a agents involucrats en la vida creativa del centre. 

RECOMANACIONS I AVISOS


Prototip del Gremi de Gastronomia 23-24

Alexandra Laudo, Yazel Parra i Laura Torres

Executora principal:
Alexandra Laudo.

Acompanyament:
Yazel Parra i Laura Torres.

CRÈDITS DEL PROTOTIP 23-24

Els prototips desenvolupats al Santa Mònica es regulen amb la modalitat de llicència Creative Commons Reconeixement - No Comercial - Compartir Igual (BY-NC-SA).

LLICÈNCIA

* Aquesta recepta s’ha fet a partir de la documentació del procés complet. Si en voleu més detalls, contacteu amb nosaltres a l’adreça santamonica@gencat.cat.

 

Gremi de Gastronomia 23/24

El Gremi de Gastronomia, format per Alexandra Laudo [Heroínas de la Cultura], Yazel Parra Nahmens i Laura Torres Gandía, investiga el gust com a forma de coneixement i plaer. A través del menjar, explora processos històrics com la colonització i el capitalisme, i proposa formats com pòdcasts, cuines col·lectives i receptaris vius per pensar el món des del paladar. Cuinar, menjar i escoltar esdevenen pràctiques crítiques i rituals contemporanis.

Gremi